top of page

DRY NEEDLING

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode, waarbij men gebruik maakt van een 'droge' acupunctuurnaald. Er wordt dus geen ontstekingsremmende vloeistof in het lichaam gespoten. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken hierdoor snel en langdurig ontspannen. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie.

 

Dry needling: is niet hetzelfde als acupunctuur.

Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ’energie’ in het lichaam.

Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn. ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een 'knoop' in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

 

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • Pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’

 • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten

 • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)

 • Pijn ontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen

 • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

 

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • Door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.

 • Door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS

 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld bij gips een brace of sling.

 • 'Slappe' ligamenten in bijvoorbeeld de enkels en/of knieën.

 • Psychologische factoren, zoals stress en depressie.

 • Voetafwijkingen

 • Instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijvoorbeeld na een botbreuk of operatie.

 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak.

 

Wat doet de fysiotherapeut?

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies op die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Waar richt de behandeling zich op?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

 

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. Wat gebeurt er daarna? U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Wat kost dry needling?

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.

dry-needling FOTO.jpg
bottom of page